Έλος της Αγυιάς: Ένας σπάνιος υγροβιότοπος στην «καρδιά» της Πάτρας

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 οι τάξεις του Αγίου Βασιλείου Α΄ , Β΄, Γ΄ και Δ΄ επισκέφτηκαν το Έλος της Αγυιάς στην Πάτρα. Είναι ένας σπάνιος και ιδιαίτερος παράκτιος υγροβιότοπος , με εξαιρετική χλωρίδα και πανίδα και είναι το μοναδικό κομμάτι άγριας φύσης που έχει απομείνει στην πόλη. Η ξενάγηση των υπεύθυνων του Δήμου Πατρών, Βασιλική Μπαουστάνου, Ελένη Τρομπούκη και Μυρσίνη Ζούρου, ήταν πολύ κατατοπιστική ,παραστατική και σκοπό είχε να καλλιεργηθεί μέσα από αυτές τις επισκέψεις η περιβαλλοντική ευαισθησία των μαθητών. Απάντησαν με προθυμία σε όλες τις απορίες των μαθητών οι οποίοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την Α) Κατασκευή πεζογέφυρας που επιτρέπει την προσβασιμότητα των επισκεπτών στην «καρδιά» του οικοσυστήματος, Β) Διαμόρφωση μονοπατιών για περίπατο, άθληση και οικολογική ενημέρωση, Γ) Τοποθέτηση εξοπλισμού παρατήρησης της βιοποικιλότητας , Δ)Τοποθέτηση εξοπλισμού αναψυχής και τον χαμηλό φωτισμό των μονοπατιών για περίπατο και άθληση. Στη συνέχεια οι μαθητές εκμεταλλεύτηκαν τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας στις αθλητικές εγκαταστάσεις της πλαζ και ζωγραφίζοντας εικόνες από το Έλος της Αγυιάς .

Επίσκεψη της ΣΤ στο ΜΕΤ

Οι μαθητές των τμημάτων της Στ τάξης στις 14/03/2024 επισκέφτηκαν το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας για να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Ορυκτά” συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς. Τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά και να αγγίξουν πολλά ορυκτά, να συμμετέχουν σε διαδραστικά παιχνίδια ανακαλύπτοντας ορυκτά που υπάρχουν σε αντικείμενα στο σπίτι και σε συσκευές τεχνολογίας.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο ΜΕΤ του Παν/μίου Πατρών των τμημάτων Ε1 κ’Ε2.

Στα πλαίσια των εκπαιδευτικών μας επισκέψεων,πραγματοποιήθηκε σήμερα 26/2/2024 η εκπαιδευτική δράση:”Μία ιστορία για τον ήχο” στον χώρο του Μουσείου Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου συμμετείχαν οι μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Ε1 και Ε2 συνοδευόμενοι από τις εκπαιδευτικούς κα Μπιλλή Αθανασία και κα Τζανέτου Μαρία. Τα παιδιά μέσα από μια ιστορική αναδρομή του θέματος “Ήχος”, από εκπαιδευτικά παιχνίδια και πειράματα εξοικειώθηκαν με την έννοια αυτή.

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 τα δυο τμήματα της Ε΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Εκεί υλοποιήσαμε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Παίζοντας με γοργόνες και καρχαρίες». Στόχοι των δράσεων του προγράμματος ήταν : α) να κατανοήσουν οι μαθητές τους κινδύνους των διαδικτυακών παιχνιδιών μέσα από συγκεκριμένες ιστορίες, β) να συνειδητοποιήσουν τις συνέπειες αυτών στην καθημερινότητά τους και στην ψυχική τους υγεία και γ)να βρουν τρόπους , καλές πρακτικές για την προστασία από τους κινδύνους, στην αναζήτηση και χρήση πληροφορίας από το Διαδίκτυο, στον κίνδυνο παραπληροφόρησης και μεθόδους για την αντιμετώπισή του. Φεύγοντας οι μαθητές μας ήταν χαρούμενοι διότι έκαναν τη γνώση παιχνίδι και το παιχνίδι μια ευχάριστη ψυχαγωγία .

Χριστουγεννιάτικη σχολική εκδρομή

Πλήθος σχολείων επισκέφτηκαν φέτος το πιο μαγικό χριστουγεννιάτικο πάρκο της Πάτρας . Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το δημοτικό σχολείο του Αγίου Βασιλείου. Οι μαθητές επιβιβάστηκαν σε τουριστικά λεωφορεία και έφτασαν στον χώρο που είχε την ονομασία” το δέντρο των ξωτικών”. Εκεί τα “ξωτικά ” καλωσόρισαν τους μικρούς μαθητές και τους ξενάγησαν στα επιβλητικά κτίρια των παλιών βιομηχανικών εγκαταστάσεων της 5 Έψιλον τα οποία έχουν ενσωματωθεί στο παραμυθένιο κόσμο του πάρκου. Μείναμε με ανοιχτό το στόμα βλέποντας ένα χριστουγεννιάτικο χωριό ακόμα μεγαλύτερο από πέρσι με πολλές περισσότερες παραμυθένιες, καλλιτεχνικές και εντυπωσιακές γωνιές, μεγαλύτερη αγορά, περισσότερες επιλογές για φαγητό, δώρα και παιχνίδια, και μια ομάδα ηθοποιών, η οποία μας διασκέδασε και ζωντάνεψε το παραμύθι. Θέμα του πάρκου φέτος ήταν ” οι ιστορίες του Πινόκιο”. Δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν τον Τσεπέτο , τον Πινόκιο αλλά και τις Νεράιδες. Από κοντά χαϊδέψανε το πόνυ και ένα πανέμορφο σκυλάκι. Στη συνέχεια είχαν ελεύθερο χρόνο να παίξουν ,να βάψουν το πρόσωπό τους αλλά και να απολαύσουν τις λιχουδιές . Φεύγοντας αγόρασαν και δώρα για γονείς , αδέλφια και φίλους. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική . Ταξίδεψαν και ξέφυγαν λίγο από τη γνώση στο χώρο του σχολείου. Είναι σίγουρο πως όλοι του χρόνου θα είναι εκεί.

Το άρθρο έγραψε ο μαθητής της Δ΄ τάξης Κεκάτος Ανδρέας.

Ο κήπος των ηρώων στο Μεσολόγγι – Η Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

Την Παρασκευή 18 του Μάρτη 2022 η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε τον Κήπο των Ηρώων και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου. Τα δυο τμήματα συνόδεψαν , η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μισαηλίδη Μαρία, η δασκάλα Ειδικής Αγωγής Γούλα Γλυκερία και ο δάσκαλος Παυλίδης Δημήτρης.

Μπαίνοντας στον Κήπο των Ηρώων συγκλονιστήκαμε από την ομορφιά και την ιεροσύνη του τοπίου. Χώματα βαπτισμένα στο αίμα απλών ανθρώπων, μνήματα, μορφές, σεβασμός γεμάτος ο χώρος.

Ο Κήπος των Ηρώων είναι ένα μέρος αφιερωμένο στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, δίπλα από την Πύλη και τα τείχη. Στον Κήπο υπάρχει ένας τύμβος με οστά των αγωνιστών, ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και άλλων αγωνιστών από διάφορες εποχές της ιστορίας, προτομές Μεσολογγιτών και πολλά πολλά μνημεία από άλλες χώρες. Το τοπίο είναι αρκετά ήσυχο και γαλήνιο, με πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκαλύπτους, ενώ το εσωτερικό του καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από γκαζόν, λιθόστρωτα δρομάκια και ξύλινα παγκάκια. Πρόκειται για ένα μοναδικό, για την Ελλάδα, πάρκο. Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων το σημείο επισκέπτονται χιλιάδες Ελλήνων. Γίνεται αναπαράσταση της  Εξόδου του Μεσολογγίου με την παρουσία Ελλήνων και ξένων που έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους γενναίους αγωνιστές.

Μετά την ξενάγηση από την κυρία Γλυκερία και τον κύριο Δημήτρη, οι μαθητές δεν μπορούσαν να περιγράψουν με λόγια την συγκίνησή τους για την  υπερηφάνεια και  τη γενναιότητα που έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου. Συμφώνησαν πως είναι συναρπαστικός,  και πρέπει όλοι οι Έλληνες  να επισκεφτούν και έστω με ένα βλέμμα τους στους τάφους των Ηρώων να αναλογισθούν πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται να κάνεις αυτό που έκαναν. Μεγάλη εντύπωση τους έκανε το φρόνημα των Φιλελλήνων, που έπεσαν στο καθήκον και πέρασαν στην Αθανασία.

Πραγματικά είναι  μάθημα ζωής ο κήπος της λευτριάς και της θυσίας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη η οποία  στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1931. Στολίδι κι αυτό της Ιερής πόλης.

Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.

Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα και το πρόπλασμα από το μαρμάρινο άγαλμά του, που βρίσκεται στο Cambridge.
    Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι: 
• Θ. Βρυζάκη, “Η Έξοδος του Μεσολογγίου”.
 • E. de Lunsac “Σκηνή από την Έξοδο”.

Εδώ την παρουσίαση και την ερμηνεία των πινάκων, έκανε η κυρία Μαρία και θαυμάσαμε το (πρωτότυπο) μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Εμίλ Ντε Λασάνκ, «Η αυτοθυσία της μάνας». Νιώσαμε  το δέος που προκαλεί η τέχνη που απεικονίζει με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα των προγόνων μας.


Είδαμε  σημαντικά έργα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας όπως “Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου” του Delacroix. Ομολογώ ότι σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί οι μαθητές διαισθάνθηκαν τη σημασία της στιγμής και υπήρχε απόλυτη ησυχία. Η υπεύθυνη μάλιστα της Πινακοθήκης μας έδωσε συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά μας αυτή. Λίγο πριν αφήσουμε το Μεσολόγγι περιηγηθήκαμε στους όμορφους πεζόδρομους και προμηθευτήκαμε αναμνηστικά. Το χαμόγελο δεν έφυγε από το πρόσωπό μας για την υπέροχη σημερινή μέρα. Δώσαμε την υπόσχεση πως θα ξανάρθουμε διότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμη.


Επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Τη Δευτέρα 4 του Απρίλη 2022 η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής «Πάνος Μυλωνάς» του Δήμου Πατρών. Η εκπαίδευση των μαθητών και μαθητριών σχολείων Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής  και οδικής ασφάλειας εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης Κοινωνικού Προγράμματος που ο Δήμος έχει σχεδιάσει και η αξιόλογη δουλειά του για 13η χρονιά υλοποιείται.

Οι μαθητές και μαθήτριες υπό την καθοδήγηση πιστοποιημένου εκπαιδευτή, ανακάλυψαν τους βασικούς κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, ενώ με την ενεργή συμμετοχή τους έμαθαν να αντιλαμβάνονται τη διαφορά μεταξύ δρόμου και πεζοδρομίου, αλλά και να χρησιμοποιούν σωστά τις διαβάσεις και τους φωτεινούς σηματοδότες.

Διδάχθηκαν παίζοντας, για το πώς θα λειτουργήσουν ως υπεύθυνοι πεζοί σήμερα και υπεύθυνοι οδηγοί, ως ενήλικοι αργότερα.

Τους μαθητές συνόδεψαν οι δάσκαλοι Τζανέτου Μαρίζα Δ1 και Παυλίδης Δημήτρης Δ2. Δάσκαλοι και μαθητές ευχαριστούν θερμά την άοκνη προσπάθεια του εκπαιδευτή Διαμαντόπουλου Δημήτρη, ο οποίος έκανε το μάθημα διασκέδαση και παιχνίδι.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε το ανανεωμένο Πάρκο Εκπαιδευτικών Δράσεων του Δήμου, στο χώρο του πρώην κάμπινγκ της Αγυιάς . Εκεί παίξαμε ποδόσφαιρο και απολαύσαμε τη νέα παιδική χαρά.

Η εκδρομή στην Παναχαϊκή

Πριν λίγες μέρες πήγαμε εκδρομή στο στάδιο της Παναχαϊκής. Ιδρύθηκε το 1891 και ήταν από τα πρώτα στάδια της Πάτρας. Πολλοί διάσημοι αθλητές έχουν περάσει από αυτήν την ομάδα. Ένας από αυτούς ήταν ο Λεωνίδας Κυβελίδης.

Μόλις φτάσαμε, αντικρίσαμε ένα μεγάλο στάδιο που είχε χώρους για βόλεϊ (volleyball), μπιτς βόλεϊ (beach volleyball), μπάσκετ (basketball), ποδόσφαιρο και στίβο.

Ένας από τους χώρους όπου φιλοξενηθήκαμε ήταν το γήπεδο του βόλεϊ. Εκεί υπήρχε ένα τεράστιο φιλέ που απλωνόταν κατά μήκος του γηπέδου και κερκίδες για να κάθονται οι θεατές. Δεξιά και αριστερά παρατηρήσαμε λεζάντες με τους σημαντικότερους αθλητές που πέρασαν από τις αθλητικές ομάδες της Παναχαϊκής.

Μόλις μπήκαμε στον χώρο, μας υποδέχτηκαν δύο προπονητές της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Βόλεϊ. Εκείνοι μας έδειξαν κάποιες ασκήσεις όπως πάσες πάνω από το φιλέ, μανσέτες και καρφώματα. Αφού προπονηθήκαμε αρκετά δουλεύοντας σε ζευγάρια, μας χώρισαν σε ομάδες και παίξαμε αγώνα βόλεϊ.

Ήταν μια όμορφη εμπειρία, περάσαμε υπέροχα και θα θέλαμε να ξαναπάμε για να μάθουμε περισσότερα.

Οι μαθητές της Ε τάξης

Μια εκδρομή με ψηφιδωτά!!!

Γεια σας,

         Είμαστε μαθητές της Ε’ τάξης  και  θα σας περιγράψουμε με λίγα λόγια  πως περάσαμε στην εκδρομή μας στο Archaeolab Patras την Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2021.

          Αρχικά όταν φτάσαμε σε αυτό τον εκπαιδευτικό αλλά ταυτόχρονα και διασκεδαστικό χώρο μας υποδέχτηκε η κυρία Αλεξάνδρα και μας μίλησε για τα ψηφιδωτά και την τεχνική τους. O χώρος ήταν πολύ όμορφος και εσωτερικά και εξωτερικά. Μετά την αναδρομή που κάναμε στο παρελθόν των ψηφιδωτών, φτιάξαμε και εμείς  δικά μας όμορφα ψηφιδωτά σε σχήμα σπιτιού. Αν και λερωθήκαμε λιγάκι μάθαμε μια νέα και πολύ ενδιαφέρουσα τεχνική και περάσαμε υπέροχα!!!

          Θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κυρία Αλεξάνδρα για την υπομονή της και την υπέροχη δουλειά που κάναμε μαζί της! Συστήνουμε ανεπιφύλακτα σε όλους τους συμμαθητές μας να επισκεφτούν το Patras archaeolab για μια διαφορετική εμπειρία!!

                      

Με πολλή αγάπη οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε’ τάξης!!!

Εκπαιδευτική εκδρομή του Γ1 και Γ2 στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης

Την Πέμπτη, 4/11/2021, τα τμήματα του Γ1 και Γ2 του σχολείου μας επισκέφθηκαν το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης. Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου και γνώρισαν τα αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι στα παλιά χρόνια στην καθημερινότητά τους και στις  εργασίες τους. Είδαν τα εργαλεία του γεωργού, του κτηνοτρόφου, του αμπελουργού και έμαθαν για τη χρήση του αργαλειού και των άλλων εργαλείων της υφαντικής. Ήταν ένα όμορφο, νοσταλγικό ταξίδι στο παρελθόν. Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν την περιοχή της Πλαζ όπου έπαιξαν κι απόλαυσαν τον φθινοπωρινό ήλιο.