Ο κήπος των ηρώων στο Μεσολόγγι – Η Δημοτική Πινακοθήκη Μεσολογγίου

Την Παρασκευή 18 του Μάρτη 2022 η Τετάρτη τάξη του σχολείου μας επισκέφτηκε τον Κήπο των Ηρώων και τη Δημοτική Πινακοθήκη της Ιερής πόλης του Μεσολογγίου. Τα δυο τμήματα συνόδεψαν , η καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Μισαηλίδη Μαρία, η δασκάλα Ειδικής Αγωγής Γούλα Γλυκερία και ο δάσκαλος Παυλίδης Δημήτρης.

Μπαίνοντας στον Κήπο των Ηρώων συγκλονιστήκαμε από την ομορφιά και την ιεροσύνη του τοπίου. Χώματα βαπτισμένα στο αίμα απλών ανθρώπων, μνήματα, μορφές, σεβασμός γεμάτος ο χώρος.

Ο Κήπος των Ηρώων είναι ένα μέρος αφιερωμένο στον αγώνα των ελεύθερων πολιορκημένων και βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, δίπλα από την Πύλη και τα τείχη. Στον Κήπο υπάρχει ένας τύμβος με οστά των αγωνιστών, ο τάφος του Μάρκου Μπότσαρη και άλλων αγωνιστών από διάφορες εποχές της ιστορίας, προτομές Μεσολογγιτών και πολλά πολλά μνημεία από άλλες χώρες. Το τοπίο είναι αρκετά ήσυχο και γαλήνιο, με πανύψηλους φοίνικες, πεύκα και ευκαλύπτους, ενώ το εσωτερικό του καλύπτεται σχεδόν εξολοκλήρου από γκαζόν, λιθόστρωτα δρομάκια και ξύλινα παγκάκια. Πρόκειται για ένα μοναδικό, για την Ελλάδα, πάρκο. Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων το σημείο επισκέπτονται χιλιάδες Ελλήνων. Γίνεται αναπαράσταση της  Εξόδου του Μεσολογγίου με την παρουσία Ελλήνων και ξένων που έρχονται να αποτίσουν φόρο τιμής σε όλους αυτούς τους γενναίους αγωνιστές.

Μετά την ξενάγηση από την κυρία Γλυκερία και τον κύριο Δημήτρη, οι μαθητές δεν μπορούσαν να περιγράψουν με λόγια την συγκίνησή τους για την  υπερηφάνεια και  τη γενναιότητα που έδειξαν αυτοί οι άνθρωποι κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου. Συμφώνησαν πως είναι συναρπαστικός,  και πρέπει όλοι οι Έλληνες  να επισκεφτούν και έστω με ένα βλέμμα τους στους τάφους των Ηρώων να αναλογισθούν πόση δύναμη ψυχής χρειάζεται να κάνεις αυτό που έκαναν. Μεγάλη εντύπωση τους έκανε το φρόνημα των Φιλελλήνων, που έπεσαν στο καθήκον και πέρασαν στην Αθανασία.

Πραγματικά είναι  μάθημα ζωής ο κήπος της λευτριάς και της θυσίας.

Στη συνέχεια επισκεφτήκαμε τη Δημοτική Πινακοθήκη η οποία  στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο του 1931. Στολίδι κι αυτό της Ιερής πόλης.

Η Συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει πίνακες αυθεντικούς και αντίγραφα από σκηνές της Εξόδου του Μεσολογγίου, προσωπογραφίες φιλελλήνων και Ελλήνων οπλαρχηγών, γκραβούρες αυθεντικές του 1837 του Άγγλου Friedel, όπλα του 1826, νομίσματα και μετάλλια, γύψινες προτομές από τους πέντε Μεσολογγίτες Πρωθυπουργούς.

Εκτίθενται ακόμη αντικείμενα και χειρόγραφα του Λόρδου Βύρωνα, πλαισιωμένα με εικόνες από τα δύο του ταξίδια στην Ελλάδα και το πρόπλασμα από το μαρμάρινο άγαλμά του, που βρίσκεται στο Cambridge.
    Μερικά από τα σημαντικότερα εκθέματα του Μουσείου είναι: 
• Θ. Βρυζάκη, “Η Έξοδος του Μεσολογγίου”.
 • E. de Lunsac “Σκηνή από την Έξοδο”.

Εδώ την παρουσίαση και την ερμηνεία των πινάκων, έκανε η κυρία Μαρία και θαυμάσαμε το (πρωτότυπο) μεγάλης αξίας έργο του Γάλλου ζωγράφου Εμίλ Ντε Λασάνκ, «Η αυτοθυσία της μάνας». Νιώσαμε  το δέος που προκαλεί η τέχνη που απεικονίζει με κάθε λεπτομέρεια τον αγώνα των προγόνων μας.


Είδαμε  σημαντικά έργα μεγάλης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας όπως “Η Ελλάδα πάνω από τα ερείπια του Μεσολογγίου” του Delacroix. Ομολογώ ότι σε όλη τη διάρκεια της παραμονής μας εκεί οι μαθητές διαισθάνθηκαν τη σημασία της στιγμής και υπήρχε απόλυτη ησυχία. Η υπεύθυνη μάλιστα της Πινακοθήκης μας έδωσε συγχαρητήρια για τη συμπεριφορά μας αυτή. Λίγο πριν αφήσουμε το Μεσολόγγι περιηγηθήκαμε στους όμορφους πεζόδρομους και προμηθευτήκαμε αναμνηστικά. Το χαμόγελο δεν έφυγε από το πρόσωπό μας για την υπέροχη σημερινή μέρα. Δώσαμε την υπόσχεση πως θα ξανάρθουμε διότι έχουμε πολλά να δούμε ακόμη.