«Η δύναμη του όχι: κατανοώντας  της σημασία των ορίων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών: ο ρόλος των γονέων και του σχολείου».

Στο πλαίσιο της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας, η ΕΔΥ (Επιτροπή Διεπιστημονικής Υποστήριξης) του Δ.Σ. Αγ. Βασιλείου διοργανώνει μια σειρά συναντήσεων ψυχοεκπαίδευσης για γονείς και εκπαιδευτικούς σε θέματα που αφορούν την διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Η 1η συμβουλευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 29/1/2024 με θέμα: «Η δύναμη του όχι: κατανοώντας  της σημασία των ορίων στη διαπαιδαγώγηση των παιδιών: ο ρόλος των γονέων και του σχολείου».

Μέσα από εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντας προσεγγίστηκε το θέμα της αναγκαιότητας για οριοθέτηση των παιδιών για την υγιή ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη. Στα πλαίσια αυτά, έγινε προσπάθεια να καταδειχθεί η σημασία της «καλής» χρήσης του «όχι» στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακολουθώντας τις αρχές της θετικής διαπαιδαγώγησης που ενδυναμώνει τον συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα στους γονείς-εκπαιδευτικούς και τα παιδιά, δημιουργείται ένα θετικό οικογενειακό-σχολικό κλίμα αμοιβαίου σεβασμού και επικοινωνίας. Μέσα σε αυτό, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τις επιλογές τους και να μάθουν μέσα από αυτές. Οι λογικές συνέπειες τους επιτρέπουν να βιώσουν το άμεσα αποτέλεσμα των δικών τους ενεργειών, σε αντίθεση με τις αυθαίρετες τιμωρίες. Διερευνήθηκαν πρακτικές στρατηγικές για την εφαρμογή των ορίων από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και παρουσιάστηκαν αντίστοιχοι τρόποι εφαρμογής στο σχολικό περιβάλλον μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις της ΕΔΥ σε μικροομαδικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο ολόκληρης τάξης.